Ginseng

Ginseng alkalmazása

2017. április 21. 15:35 - alona86

A ginzenget két növényfajtából nyerik, az amerikai és az ázsiai ginzengből. Az amerikai ginzeng az ázsiainál enyhébb.

A ginzeng sokféle formátumban elérhető, úgymint friss és szárított gyökerek, kivonatok, oldatok, kapszulák, tabletták, kozmetikumok, szódavizek és teák formájában.

Az aktív összetevők az amerikai ginzengben a panaxozidok, az ázsiaiban a ginzenozidok.

A szibériai ginzeng valójában nem is ginzeng és a hatóanyagai is mások, az amerikai és az ázsiai ginzenghez hasonlóan azonban stresszcsökkentő hatása van. A ginzeng növény hatásainak köszönhetően javulhat a fizikai, a szexuális és a szellemi teljesítmény.

Egy legenda is kapcsolódik hozzá, miszerint a növény megvilágosítja a tudatot, teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet, jelentősen növelve annak minőségét.Szerintük minél idősebb a gyökér annál több értéket rejt magába.

Az energiaszint növelésére, valamint a stressz és az öregedés káros hatásaival szembeni ellenállás fokozására használják. Úgy tűnik, a ginzeng csökkenti a vércukorszintet, és növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) "hasznos" koleszterin szintjét. Emellett emelheti a hemoglobin és a fehérjék koncentrációját a vérben.

ginseng_7.jpg

A ginzeng egyes hatásainak értékelése bonyolult, mivel az energiaszint növekedését és az életminőséggel kapcsolatos egyéb hatásokat nagyon nehéz mérni.

Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) a kínai orvoslásban a Yang Qit serkenti, azoknak adják, akiknek testfelépítése, izomzata és hangja gyenge. Az ázsiai ginszeng ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, segíti a munkavégzést s jót tesz a mentális funkcióknak is.

Antioxidáns hatása miatt széles körben alkalmazzák főzve, szárítva és frissen is. Bizonyított tény,hogy az ázsiai ginzenget legalább egy éven át fogyasztók esetében kisebb a rák kialakulásának kockázata, mint a nem fogyasztók körében, s az évtizedes használat tovább csökkenti a rizikót. A ginszenget a rák legtöbb fajtája ellen megelőzőszernek tartják, hiszen hatásos a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a petefészek rákja esetén egyaránt.

Az amerikai ginszeng (Panax quinquefolius) a kínai orvoslásban Yin Qi-serkentő, farmakológiai hatását tekintve az előzővel megegyezik.

A szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus), ahogyan azt neve is mutatja, nem igazi ginzeng, csupán hasonló hatású.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ginseng.blog.hu/api/trackback/id/tr575173867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása