Ginseng

A ginzeng felhasználása

2017. február 11. 22:17 - alona86

A ginzenget hazájában, Kínában, Koreában igen széles körben alkalmazzák.

Teák, krémek, fogkrémek, szappanok és üdítőitalok alkotórészét is képezi.

A ginzeng-gyökeret gyakran használják főzéshez is, de alkalmazása tabletták és tonikok kiegészítőjeként a legelterjedtebb.

A ginzengben egymástól nagyon eltérő hatásokkal rendelkező ginzenozidok találhatóak, de más összetevőket is hatóanyagnak tekinthetünk, a bélben képződő metabolitjaik hatékonyak, bélből nehezen szívódnak fel.

Eddig összesen 31 féle ginzenozidot izoláltak.

A ginzeng-gyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E és B vitamint, ásványi anyagokat mangán, réz, cink és poliszacharidokat, cserzőanyagokat, szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz még.

A ginzengnek koreai-, japán-, kínai-, amerikai, szibériai vagy orosz ginzeng fajtái ismertek.

A "fehér" vagy "vörös" elnevezés az előállításra utal a fehér a szárított, a vörös a gőzölésnek kitett és szárított ginzenget jelenti.

Fehér ginzengből fekete gizenget is gyártanak többszörös gőzöléssel. 120 C fokon történő gőzöléssel pedig "nap" ginzenget állítanak elő szintén más összetételű és hatóanyag arányú ginzenget kapnak.

Ezt bonyolítja tovább a nyomásváltozással vagy hőkezeléssel módosított amerikai ginzeng létezése is, itt szintén a hatékonyságot kívánják növelni a koreai vörös ginzeng összetételét megcélozva.

A lehetőségek szélesek, de nálunk ezekkel a termékekkel nem igazán találkozhatunk. A különböző fajok és más gyártási módszerek eltérő hatóanyagtartalmat és összetételt jelentenek, így egyáltalán nem mellékes milyen készítményt használunk, azt viszont kevés ember tudná megmondani pontosan mit és mire érdemes használnunk, mivel a kutatások ritkán terjednek ki a többféle módon előállított ginzengek és fajok összehasonlítására.

A ginzeng alkalmazása a sportolókat célozta meg főként a fizikai és szexuális teljesítmény fokozása, valamint betegségek kivédése, és a fáradtság legyűrése volt a fő szempont.

Poliszacharid tartalma egerekben makrofág aktiváló hatású volt, különböző rákos sejtvonalak sejtjeinek osztódását is gátolni tudta.

szajflora_eritritol.jpg

Stressz ellenes hatás, vércukorkontroll cukorbetegeknek szánt és ginzenget tartalmazó multivitamin készítmények hazánkban, immunrendszer-stimulálás, fizikai-szellemi teljesítményfokozás a várt és vélt hatásaik. hasonló vércukorszint csökkentő hatása van a chia magnak is. 

Az Eleutherococcus hatóanyagai közt található olyan, amelyik a női nemi hormon ösztrogénnek a receptoraihoz kötődik.

A kortizol-szerű hatás is kimutatott, ezek a hatások azonban nem járnak együtt igazolt ösztrogén vagy kedvezőtlen mértékű kortikoszteroid hatásokkal férfiakban.

Elvileg a kemoterápia hatását is fokozhatják ezek a vegyületek a túlélés elősegítése mellett.

Léteznek adatok a ginzengfogyasztás rákmegelőző vagy kezelést elősegítő hatásáról, ennek mérlegelése és javaslatok adása az orvos dolga, házilagos önkezelés ilyen célból tilos. Azért is, mivel a ginzenozidok valóban rosszul szívódnak fel. A sikeres Rg3 kísérletek nem orális alkalmazás mellett történtek.

Vírusos és egyéb fertőzések megelőzésében és kezelésében a gyökér forma is hasznos lehet, de ez hivatalosan még nem állítható.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginseng.blog.hu/api/trackback/id/tr915100976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása