Ginseng

Panax Ginseng megjelenése

2016. december 06. 22:21 - alona86

Az ázsiai ginzeng (Panax ginseng) az Araliaceae család tagja, mely magában foglalja még az amerikai ginzenget (Panax quinquefolius) és az eleutheronak nevezett szibériai ginzenget (Eleutherococcus senticosus).

Vöröses színű egyenes szárú növény. A szárakon összetett levél található, mely öt fordított alakú levélkéből áll. Ernyős rózsaszín virágaiból borsó nagyságú fényes, piros termések fejlődnek. A növénynek azonban a gyökere az értékes része.

Egy főgyökérből és vastag oldalhajtásokból,hajszálgyökerekből álló,hatóanyagokban gazdag gyökérzete van. Gyökere ember alakúnak látszik, a növény kínai nevének jelentése "ember formájú". A növény sajátossága, hogy csak árnyékban nő magassága eléri a 40-60 cm-t.

ginseng_3.jpg

Származási helye a Koreai-félsziget északi része és Kína észak-keleti részén található Mandzsúria magashegyi vidékei. Kelet-Ázsiában és Tibetben ma is vadon gyűjtik, de számos országban, például Kínában és Koreában nagyobb mennyiségben termesztik is. Amíg csak vadon termett, addig a gyökér megtalálása is szerencsét jelentett, szinte az örök élet füveként tisztelték.

Életerőt merítettek a Kelet-Ázsiában mindmáig szentként tisztelt növényből, melynek egy-egy nagyobb méretű darabja rendkívüli és értékes ajándéknak számít.

A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik.

Minél öregebb a ginseng, annál jobb minőségű, annál több benne a hatóanyag. A koreai ginseng esetében például az igazi minőséget az jelzi, ha a kivonat 5-7 éves növényből készült.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginseng.blog.hu/api/trackback/id/tr955285368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása