Ginseng

A ginseng hatóanyagai és hatásai

2017. január 11. 16:06 - alona86

A ginseng felhasználási területe rendkívül széles körű, a növény gyökerében található ginzenozidoknak köszönhetően. A növényben eddig 31 féle ginzenozidot izoláltak, melyek kémiai felépítésük alapján két csoportot alkotnak.

Az egyik csoport tagjai a nagyobb részben, mellékgyökerekben található nyugtató hatású,a másik csoport tagjai inkább a főgyökérből izolálhatók, élénkítő hatással bírnak.

A ginszenggyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E- és B-vitamint, ásványi anyagokat (mangán, réz, cink) és poliszacharidokat, szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz.

ginseng_2.jpg

A ginsengnek rendkívül sokféle hatást tulajdonítanak.A legendák szerint megvilágítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativítást, teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet.

Serkenti bizonyos immunsejtek termelődését, megfelelő mennyiségben fogyasztva segít leküzdeni a kimerültséget, a stresszt és a depressziót. A gyomorműködésre pozitív hatással van, étvágygerjesztő, serkenti az emésztést.

Az embergyökér belső elválasztású endokrin mirigyek stimulálásával is segíti a szervezetet a vitaminok és az ásványi anyagok hasznosításában.

A ginseng fokozza az agytevékenységet, emeli az adrenalinkibocsátást. Az agyat éberebb állapotban tartja, ezáltal késlelteti a fáradság meg- jelenését.

A ginsengnek az egyik legfontosabb tulajdonságaként a normalizáló funkcióját tartják számon, az egész szervezetet erősíti. Állapottól függően stimulál vagy épp nyugtat, élénkít.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ginseng.blog.hu/api/trackback/id/tr225355845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása